• Bituminueze dakbedekking
 • EPDM dakbedekking
 • Zink, koper en lood
 • Hemelwaterafvoeren
 • Boei- en windveerbekleding
 • Dakinspectie & Onderhoud

Bitumineuze dakbedekking

Bitumineuze dakbedekking is tot op heden de meest voorkomende en gebruikte dakbedekking. 
Bij het aanbrengen van bitumineuze dakbedekking wordt er gebruik gemaakt van verschillende systemen en verschillende materialen.

Makkinga en Harzevoort werkt o.a. met de bitumen APP en SBS

APP-gemodificeerd bitumen
APP is de afkorting van Atactisch PolyPropyleen, een kunststof die ontstaat bij de fabricage van polypropyleen. APP is thermoplastisch en bij 
omgevingstemperaturen soepel en buigzaam. Door penetratiebitumen of zacht bitumen te mengen met APP (circa 30%) ontstaat APP-gemodificeerd bitumen.

De voordelen van APP zijn:

 • de hoge weerstand tegen veroudering;
 • UV bestendig;
 • gemakkelijk te verwerken;
 • hoge temperatuurstabiliteit.

De dakbanen kunnen op drie manieren worden bevestigd:

 • losliggend en geballast;
 • mechanisch bevestigd;
 • volledig verkleefd.

SBS-gemodificeerd bitumen
SBS is de afkorting van Styreen Butadieen Styreen, een hoogwaardige kunststof die speciaal wordt vervaardigd. SBS is elastisch en bij omgevingstemperaturen zeer soepel en buigzaam. Door penetratiebitumen of zacht bitumen te mengen met SBS (circa 10%) ontstaat SBS-gemodificeerd bitumen.

De voordelen van SBS zijn:

 • de hoge elasticiteit;
 • goede lage temparatuurflexibiliteit;
 • gemakkelijk te verwerken.

Ook SBS kan op drie manieren worden bevestigd namelijk:

 • losliggend en geballast;
 • mechanisch bevestigd;
 • volledig verkleefd.

EPDM dakbedekking

EPDM is een synthetisch rubber, deze wordt verkregen door polymerisatie van Ethyleen, Propyleen en een Di Monomeer. 
Door het toevoegen van roet, zwavel en andere vulstoffen wordt het verwerkt tot een flexibel materiaal dat uitstekend geschikt is als dakbedekking.

 Enkele eigenschappen van EPDM dakbedekking:

 • blijvend elastisch van -35 graden Celcius tot + 120 graden Celcius;
 • ongevoelig voor UV en Ozon;
 • chemisch bestand tegen vele logen, zuren en zouten;
 • hoge elasticiteit +/- 400%;
 • wortelvast en rotbestendig;
 • zeer lange levensduur;
 • bestand tegen micro-organismen en atmosterische invloeden (zure regen).

  EPDM dakbedekking - ideaal voor tuinhuisjes en blokhutten met plat dak
  Het dakbedekkingsmateriaal is ongevoelig voor grote temperatuurschommelingen, en het materiaal heeft een grote blijvende flexibiliteit.
  EPDM dakbedekking is UV- en ozonbestendig en zal niet drogen of barsten. Door al deze eigenschappen wordt EPDM dakbedekking steeds meer voor zowel nieuwbouw en renovatie gebruikt, ook bij grote bouwprojecten.

  Het materiaal is bijzonder geschikt als dakbedekking bij tuinhuisjes en blokhutten met platte en licht hellende daken. Het is in grote afmetingen verkrijgbaar en kan op tuinhuisjes en blokhutten dan ook naadloos verwerkt worden.


  EPDM dakbedekking koud verwerken, geen brandgevaar

  EPDM dakbedekkingsmateriaal wordt EPDM volledig koud verwerkt. Het wordt volledig gelijmd, met ballast of mechanisch bevestigd. Er is dus geen geen brandgevaar op het dak. 


  Lange levensduur en milieuvriendelijk
  EPDM wordt sinds midden jaren zestig toegepast als dakbedekking. Het gaat gemiddeld meer dan 40 jaar mee en is op volledig milieuvriendelijke wijze recycleerbaar. Met EPDM kiest u ook voor een duurzaam en milieuvriendelijk product.

  Door zijn extra lange levensduur en grote betrouwbaarheid is EPDM zo goed als onderhoudsvrij. Indien de EPDM rubberfolie om één of andere reden toch beschadigd wordt, scheurt het niet door. De schade blijft beperkt en een klein stukje EPDM-folie of zelfklevende vormfolie volstaat om de schade snel en eenvoudig te repareren.

Zink, koper en lood

Naast de hedendaagse duurzame materialen zoals kunststof dakbedekking is er ook vraag naar andere duurzame materialen als koper, lood en zink die op ambachtelijke wijze verwerkt worden. Met de jarenlange ervaring is Makkinga & Harzevoort hierin ook zeker thuis. Voor de montage en verwerking van deze materialen is vakmanschap en ervaring zeker een vereiste.

Koper
Wij kunnen voor u speciaal op maat gemaakte goten, hemelwaterafvoeren, deklijsten en singles leveren en eventueel herstellen.

Lood
Herstellen en vernieuwen van lood om schoorstenen en in opgaande gevels. Maar ook de afwerking van de daknok, de overgang van leiendak naar pannendak of plakplaten van het platte dak naar de hemelwaterafvoer.

Zink
Of het nu gaat om het herstellen of vernieuwen van zinken goten. Alle voorkomende zinkwerkzaamheden in en om het huis verzorgen.

Zink is een zeer duurzaam materiaal met een bijzonder lange levensduur. Dat bewijzen de talrijke oude gebouwen waarvan het zinken dak na zelfs 100 jaar nog in vrij goede staat verkeert. Zinken daken zijn dus niet nieuw, hoewel ze enige tijd wat ‘uit de mode’ waren. De hedendaagse trend om een zeer strak aanzicht te creëren, heeft de zinken dakbedekking opnieuw sterk opgewaardeerd, en hoewel zink bij allerlei bouwstijlen tot zijn recht komt, zijn het nu vooral moderne bouwstijlen waarbij de zinken bekleding toegepast wordt.

Zink behoort tot de duurdere dakbedekkingen, maar dit wordt enigszins gecompenseerd door de lange levensduur.

Zink  kan in verschillende manieren worden bevestigd als dak bekleding en zelfs als gevel bekleding en kan worden uitgevoerd in zowel blank als gepatineerd.

 • Goten
 • Dakkapellen
 • Felssysteem
 • Roevensysteem

Hemelwaterafvoeren

Hemelwaterafvoeren (H.W.A.) zijn van ouds her een gebruik dat zorgt voor een goede afwatering van dakgoten. Ook wel regenpijp of regenbuis genoemd. Deze H.W.A's zijn er in diverse vormen en maten, van rond tot vierkant en in diverse diameters. De maat van uw H.W.A is veelal afhankelijk van de lengte van de goot en de oppervlakte van uw dak.  Bovendien is er nog een materiaal keuze koper, zink of pvc.

Boei- en windveerbekleding

Makkinga & Harzevoort monteerd en leverd ook Plastisol boei- en windveerbekleding.

Makkinga & Harzevoort monteerd en leverd ook Plastisol boei- en windveerbekleding.

Een stalen bouwbekleding voor gevels en daken, voorzien van een 200 micrometer plastisol® coating met aan de achterzijde voorzien van een 15 micrometer dikke lichtgrijze primer is een voor de hand liggende toepassing op het gebied van boei- en windveerbekleding
Door een opmerkelijk lange levensduur, een goede prijs-kwaliteitverhouding, het lichte gewicht en een eenvoudige montage is plastisol een zeer goed alternatief voor trespa of andere materialen. Plastisol® kan worden geleverd in elk gewenste lengte en  met een maximale breedte van 1250mm.

De weersbestendigheid in combinatie met het onderhoudsvrije karakter maakt dat plastisol tot een veel gevraagd bouwmateriaal is gaan behoren. Plastisol® is uitermate geschikt voor boei- en windveer bekleding, zijwangen van dakkapellen, afdekkappen, daktrimmen, etc.
Montage kan plaatsvinden op bestaande boeiboorden mits deze vlak en recht zijn.
De bevestiging van plastisol op de ondergrond geschiedt door middel van speciale torx schroeven in bijpassende kleur of doormiddel van speciale elastisch blijvende montage kit.

 • Plastisol is leverbaar in 37 kleuren  (zie onderstaande tabel);
 • Breedte tot maximaal 1250 mm;
 • Verkrijgbaar in lengtes tot 3 meter.

Dakinspectie & Onderhoud

Op uw verzoek kan Makkinga & Harzevoort ook dakinspecties uitvoeren. Hierbij wordt er nauwkeurig naar de conditie van het dak gekeken. Met behulp van een checklist, waarop verschillende punten staan zoals: het soort dakbedekking, de conditie van het dak op verschillende punten gemeten en de dakdoorbrekingen.

Bent u niet zeker over de conditie van uw dak na slechte weersomstandigheden zoals storm of zware regenval, dan kan het verstandig zijn het dak te laten inspecteren. Bij aankoop van een woning of bedrijfspand kunt u het beste het dak laten inspecteren op de kwaliteit ervan. Tenslotte worden dakinspecties ook vaak preventief uitgevoerd.

Onderhoud
Regelmatig onderhoud aan uw dak is van groot belang om uw dak in optimale conditie te houden. Tijdens dit onderhoud wordt uw dak gereinigd en geïnspecteerd op de kwaliteit van de dakbedekking. Mocht het nodig zijn, dan wordt er herstellend onderhoud verricht. Door dit ieder jaar te doen verminderd u de kans op lekkages en dit kan zelfs leiden tot een verlenging van de levensduur.